MUNHÄLSOTJÄNSTER

Dentå erbjuder tandläkar-, specialtandläkar-, tandhygienist-, tandskötar- och tandtekniktjänster med gedigen erfarenhet av tandkontroller, även för de mest krävande ingreppen. Vi använder toppmodern utrustning för att göra behandlingen så smärtfri som möjligt, med beaktande av kundens önskemål och behov. Utgångspunkten är alltid patientens bästa och en behaglig vårdupplevelse.

Tandvärk kan komma oväntat. Om tandvärken är förknippad med svullnad bör du uppsöka en tandläkare så snart som möjligt. Svullnad är ett tecken på inflammation, vilket kan vara allvarligt.

På jouren behandlar vi också tandolyckor och tandfrakturer. Om du har en lös tand eller en tand lossnar ska du omedelbart uppsöka en tandläkare.

På helger, helgdagsaftnar och helgdagar gäller jourpriser. På lördagar och helgdagsaftnar (till exempel julafton, nyårsafton, midsommarafton) kan jourpriset höjas med högst 15 procent, och på söndagar och helgdagar är höjningen högst 30 procent.

Om du är fundersam över tidsbokningen kan du kontakta vår kundtjänst som kan bedöma hur brådskande din behandling är.

Kontrollen omfattar en undersökning av kundens munhälsa, tänder och tandkött, tunga och slemhinnor samt käkleder och bett. Många tandproblem utvecklas långsamt och kan vara dolda. Kroniska inflammationer i munnen ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom påverkar inflammationer i munnen behandlingsbalansen för diabetes och reumatism.

FPA ersätter kostnaderna för en mun- och tandundersökning hos en tandläkare vartannat kalenderår. Ersättning kan dock beviljas en gång per kalenderår om tandläkarens undersökning visar att kundens hälsotillstånd kräver en årlig mun- och tandundersökning.

Röntgenbilder är en viktig del av den orala diagnostiken. Med hjälp av dem kan vi undersöka områden som inte kan ses med blotta ögat. På småbilder av tändernas sidoområden, som ofta tas under tandkontrollen, kan man se tandmellanrummen, under gamla lagningar samt käkbenens uppbyggnad. Vid behov tas ytterligare bilder, till exempel av tänder med symtom eller som tidigare har rotfyllts, för att upptäcka eventuella inflammationer. Vi använder den senaste avbildningsteknologin, inklusive panoramaröntgen och 3D-röntgen.

Vid behov hänvisar tandläkaren dig till en tandhygienist för avlägsnande av tandsten. Om du har en remiss från tandläkaren får du FPA-ersättning för tandhygienistbesöket. 

Skador, slitage eller frakturer som har spridit sig till tandbenet korrigeras med lagning. Det vanligaste lagningsmaterialet är kompositplast. För mer omfattande skador används vanligtvis keramisk fyllning som tillverkats utanför munnen.

Lagningar görs vanligtvis under lokalbedövning och då är ingreppet smärtfritt.

Den vanligaste orsaken till tandvärk är ett djupt hål i tanden som har irriterat pulpan, det vill säga tandens kärna. Även en djup lagning som sträcker sig nära tandens kärna kan utsätta kärnan för irritation och orsaka tandvärk. När tandens kärna blir inflammerad bildas svullnad i pulpavävnaden, vilket orsakar tryck i pulpahålan. Ibland kan en tandinflammation vara symtomfri och en långsamt framskridande nekros i pulpahålan kan bli obehandlad.

Inflammationen sprids utanför rotspetsen och bildar en infektionshärd i käkbenet. I härden samlas var vilket kan orsaka smärta. Varet tenderar att rinna i riktning mot det minsta motståndet och ofta bildas en finnliknande knöl på tandköttet.

I början av en inflammation förekommer tandsymtomen endast när tanden utsätts för yttre påverkan, till exempel värme eller kyla. I detta fall är smärtan ännu kortvarig och symtomen upphör när irritationen försvinner. Vid mer avancerade inflammationer kan värmeväxlingar, att tugga eller knacka på tanden orsaka en mer långvarig värk i käkbenet. Om inflammationen inte behandlas sprider den sig och ett typiskt symtom är särskilt en kraftig och ofta bultande värk som orsakas av värme. Då kan även en lätt beröring av tanden orsaka olidlig smärta.
I värsta fall kan smärtan vara så kraftig att den strålar ut över hela kroppen och det är svårt att lokalisera tanden som orsakar smärtan.

Om en tand är så pass skadad att den inte längre kan lagas måste tanden avlägsnas. Orsaken till avlägsnandet kan också vara en visdomstand som delvis brutit fram eller en tandutdragning som en del av tandreglering.

Genom noggrann lokalbedövning säkerställer man att tandutdragning är ett helt smärtfritt ingrepp.

Innanför tandens hårda skal finns tandens kärna, där nerver och blodkärl går. Ett trauma eller ett djupt hål som har skadat tandens kärna kan förutsätta rotfyllning. Tecken på en skadad kärna kan vara temperaturkänslighet, tuggömhet, bultande smärta eller värk. I vissa fall kan tanden vara helt symtomfri och skadan kan upptäckas av en slump på en röntgenbild.

Under rotfyllningen rengörs och desinficeras pulpahålan. Slutligen fylls rotkanalerna med rotfyllning. Rotfyllningen görs under lokalbedövning.

En rotfylld tand är alltid svagare än en vanlig tand. Därför rekommenderar vi ofta en keramisk lagning eller krona efter en rotfyllning för att förhindra att tanden spricker.

Är du rädd för att få tandvård? Har du haft en dålig upplevelse som gör det svårt eller omöjligt att gå till tandläkaren?
Detta är helt normalt. Det lönar sig alltid att berätta om sin rädsla på mottagningen. Att diskutera och ta hänsyn till patientens individuella behov räcker långt. Det finns också andra sätt att behandla rädslan, till exempel lugnande läkemedelsbehandling och tandvård under narkos.

Kom till mottagningen så berättar vi om de olika alternativen!

Mun- och käkkirurgi är en specialitet både inom medicin och tandvård, som förutsätter en utbildning på minst 5 år. En specialitet omfattar bl.a.

  • krävande kirurgiska tandutdragningar
  • monteringar av tandimplantat
  • korrigeringar av vävnadsbrister i käken, till exempel bentransplantationer
  • behandlingar av frakturer i tänder och ansikte
  • behandlingar av olika infektioner
  • behandlingar av sjukdomar i munslemhinnorna
  • behandlingar av tumörer och cystor i käkarnas och munnens slemhinnor
  • ortopedi i ansiktsområdet
  • kirurgisk behandling av käklederna
  • kirurgiska behandlingar av utvecklingsstörningar

Vanligtvis bör patienten delta i en konsultation före ett kirurgiskt ingrepp för att diskutera följande frågor:

  • behandlingsplanen, så att patienten förstår syftet och målet med det kommande ingreppet
  • bakomliggande sjukdomar, aktuella medicineringar och allergier (det är bra att ha en uppdaterad anamnesblankett med sig till besöket)
  • tidigare ingrepp och eventuella problem förknippade med dem
  • förloppet av det kommande ingreppet
  • patientens önskemål om ingreppet och dess tidpunkt; vi erbjuder också avslappnande medicinering eller narkos (se tandvård under narkos)

Tandimplantat kan användas för att ersätta en eller flera tänder som saknas eller för att ge extra stöd åt en tandprotes som inte är stabil. Ett tandimplantat, eller en konstgjord rot, är helt enkelt en skruv av titan som sätts in i patientens käkben.

För att kunna sätta in ett tandimplantat med god prognos måste man bedöma patientens individuella riskfaktorer och undersöka patienten för att se om det finns tillräckligt med ben och mjukvävnad runt det kommande tandimplantatet. Dessa granskas före ingreppet med en klinisk och radiologisk undersökning. Om man upptäcker en vävnadsbrist inleds behandlingen antingen med en vävnadskorrigerande operation (ben- eller mjukvävnadstransplantation) eller så korrigeras den i samband med monteringen av tandimplantatet. 

En synlig protetisk struktur (krona, brygga eller löstagbar protes) fästs på tandimplantatet. Ibland kan en protetisk struktur fästas på implantatet omedelbart, men detta görs vanligtvis först efter att implantatet har förbenats, tidigast efter 3–6 månader.

Implantatbehandlingar har en god prognos med korrekta indikationer, en noggrann kirurgisk och protetisk vård, samt god självrengöring och professionell rengöring. Den allmänna rekommendationen är att patienter med tandimplantat ska genomgå en professionell tandrengöring minst var 6:e månad och därtill gå på regelbundna tandkontroller. Ibland måste man byta ut delar som slits ut med tiden.

Tandimplantatbehandlingen kan vara enkel och snabb eller mycket utmanande och tidskrävande. Varje fall är unikt och därför varierar också kostnaderna och behandlingstiden. Vid planering av behandlingen diskuteras dessa patientspecifikt och patienten får alltid en kostnadsberäkning. Boka tid för att diskutera dina önskemål angående tänder som saknas eller tandproteser som lossnar.

TANDPROTESER:

Tänder som saknas kan ersättas med löstagbara proteser eller med fast protetik. Löstagbara proteser omfattar helprotes, delprotes, skeletterad protes och implantatstödd helprotes. Löstagbara proteser används vanligtvis när så många tänder saknas att en fast protetik inte längre är ett hållbart alternativ. 

  • Delprotesen är tillverkad av akrylplast och fästs på munslemhinnan i linje med de kvarvarande naturliga tänderna. Delprotesen fästs på de egna tänderna med klamrar, dvs. metallkrokar.
  • Skeletterade proteser är delproteser med en metallram. Ramverket stöds mot de egna tänderna och fästs med metallklamrar. En skeletterad protes är ett dyrare alternativ än en delprotes, men den har bättre funktionalitet. Fördelen med en skeletterad protes är att den är lättare än en delprotes av plast, den sitter stadigare och det är lättare att rengöra tandhalsarna.
  • En helprotes är en protes tillverkad av akrylplast som ersätter alla tänder som saknas i över- eller underkäken. Helprotesen stöds av munslemhinnan och dess fäste bygger på ett tätt luftslut mellan protesen och slemhinnan i överkäken. I underkäken hålls protesen på plats av underkäksryggarna och tyngdkraften.
  • En implantatstödd helprotes är en helprotes som stöder sig mot tandimplantat med hjälp av speciella knäppliknande fästen. 

Tandproteser förutsätter daglig rengöring precis som vanliga tänder. Välskötta proteser och kvarvarande tänder, i kombination med regelbundna tandkontroller, bidrar till långvariga proteser. Proteser måste modifieras då och då eftersom tänderna och käkbenet förändras. Proteser måste eventuellt repareras om de går sönder, känns lösa eller obekväma. 

BETTSKENA: 

Bettskenor används för att behandla störningar i tuggsystemet, såsom störningar i tuggmuskler och käkleder, samt tandgnissling, dvs. bruxism. Därtill skyddar skenan också tänder, protetiska strukturer och käkleder mot slitage.

Bettskenan är tillverkad av ett genomskinligt plastmaterial som är lämpligt för munnen och formas efter den övre eller nedre tandbågen. 

Behandlingen med bettskena påbörjas efter en undersökning och diagnos av tandläkaren. Tandläkaren avbildar tänderna antingen med en 3D-skanner eller traditionellt med avtrycksmaterial. Modellerna skickas till ett tandlaboratorium där skenan tillverkas. Under nästa besök formas skenan så att den passar munnen. Vid behov bokas uppföljningsbesök för att bedöma resultatet av behandlingen.

SNARKSKENA::

Sömnapné behandlas främst genom livsstilsförändringar, till exempel genom att minska vikten, sluta röka och öka den fysiska aktiviteten. Om livsstilsförändringarna inte räcker är CPAP-behandling den mest effektiva behandlingsformen. Vid lindrigare fall av sömnapné används också snarkskena. En specialtandläkare en individuell skena efter ditt bett på mottagningen. 

Tandköttsinflammation, dvs. gingivit, är en vanlig åkomma hos vuxna som yttrar sig som blödande tandkött, till exempel vid tandborstning.
Om tandköttsinflammationen inte behandlas kan den utvecklas till en kronisk inflammation i tandköttsvävnaderna, det vill säga parodontit. Parodontit kan leda till tandlossning och påverkar behandlingsbalansen för sjukdomar som diabetes och reumatism.

Nyckeln till att behandla tandköttssjukdomar är en god egenvård, inklusive regelbunden tandborstning morgon och kväll. Dessutom bör man rengöra tandmellanrummen regelbundet, exempelvis med tandtråd eller mellanrumsborstar. På mottagningen avlägsnas bakteriebeläggningar och faktorer som stöder dem, såsom tandsten och plack, från tandytorna. Vid behov används antimikrobiella läkemedel för att stödja behandlingen. Syftet med behandlingen är att stoppa utvecklingen av tandvävnadsförlust och tandköttsinflammationen. Rökning och allmänna sjukdomar som diabetes påverkar terapisvaret och är riskfaktorer för parodontit. Underhållsbehandlingen efter själva behandlingen, dvs. rengöringsbesöken och uppföljningen, är en viktig del av totalbehandlingen av parodontit. Behandlingen utförs i samarbete med en tandhygienist, en tandläkare och vid behov en specialtandläkare.

Tandreglering innebär ofta att man rätar ut tandrader. I behandlingen används löstagbara eller fasta tandställningar. Anledningen till tandreglering kan till exempel vara bettfel, trångställning eller en estetisk skada. Tandregleringen påbörjas oftast i 9–12 års åldern för att dra nytta av käkens tillväxt, men tandreglering utförs även hos vuxna.
Din mun och dina tänder måste vara friska innan tandregleringen påbörjas. Egenvården bör vara på en god nivå inför tandregleringen.

Under konsultationsbesöket går tandläkaren igenom de olika stegen i tandregleringen, hur länge den ska pågå och ger dig en kostnadsberäkning.

Om du har tandvårdsrädsla kan vården utföras under narkos, dvs. generell anestesi, om din hälsa tillåter det. Narkos kan också vara ett alternativ om patienten har ett särskilt känsligt svalg och tandvården därför är svår. Om du vill ha tandvård under narkos ska du boka tid för en tandläkarkonsultation. Före behandlingen utför man en klinisk och radiologisk undersökning och upprättar en behandlingsplan och kostnadsberäkning. Du får inte äta eller dricka under minst 6 timmar före narkosen. Ta dina egna läkemedel enligt din läkares anvisningar med en liten droppe vatten. De nödvändiga ingreppen görs på en gång och du kan åka hem efter att du har vaknat och övervakats i 1–2 timmar efter uppvaknandet.

Tandsten bör avlägsnas regelbundet. Tandsten och plack inflammerar tandköttet och kan bland annat orsaka dålig andedräkt.

Tandsten avlägsnas vanligtvis med handinstrument och/eller en ultraljudsmaskin. Lokalbedövning kan användas under behandlingen. 

Det lönar sig att avlägsna tandsten med jämna mellanrum, beroende på det individuella behovet. Vanligtvis är ett lämpligt intervall för avlägsnande av tandsten 3–12 månader. Avlägsnandet av tandsten omfattar också individuella instruktioner i egenvård, behandlingar av ytliga missfärgningar och fluorbehandling vid behov.

Sooda- tai jauhepuhdistus poistaa hampaiden pinnoilta tehokkaasti värjäymiä ja bakteeripeitettä. Hampaiden pinnoista tulee sileät ja kirkkaammat. Hoidon jälkeen tehdään tarvittaessa fluorikäsittely.  Puhdistuksen voi toistaa muutaman kerran vuoden aikana.  

Tandblekning som utförs av en tandhygienist är ett enkelt och säkert sätt att få ett vitare leende. Tänderna kan blekas antingen på mottagningen eller hemma med hjälp av individuella blekskenor. Vi bedömer vilken blekningsmetod som skulle vara mest lämplig för dig i en blekningskonsultation.

Tänderna och tandköttet måste vara friska före blekningen. Vid behov sköter man lagningar och avlägsnar tandsten före blekningen. 

Tandblekning rekommenderas inte för personer under 18 år eller under graviditet och amning. Blekningsresultatet är individuellt. Blekningsresultatet påverkas av vilken blekningsmetod som används och tändernas utgångsläge.

Efter blekningen påverkas den bestående färgen av bland annat matvanor och egenvård. Blekningsresultatet kan bibehållas med regelbundna besök hos tandhygienisten och en ny blekning vid behov.

I massagen av käkmuskulaturen behandlas musklerna i ansiktsområdet. Under massagen bearbetar man tuggmusklerna på insidan av kinderna, halsen samt nack- och axelområdet. Massage av tuggmusklerna lindrar stelhet och smärta i huvudets muskler och är avslappnande. Efter behandlingen går man ännu igenom instruktionerna för egenvård av tuggmusklerna.

Monteringen av tandsmycken går snabbt och enkelt. Vid ingreppet rengör man först tanden och därefter fäster man smycket på tandytan med ett flytande fyllnadsmaterial. Du måste ha ett eget smycke med dig vid monteringen. Smycken kan köpas i till exempel guldsmedsaffärer. 

Tandsmycket kan vid behov avlägsnas, varefter tandytan poleras.

Tandfasader är skal som fästs på ytan av framtänderna, vanligtvis tillverkade av keramik. De används i allmänhet för att förbättra tandens hållbarhet samt tandens estetik genom att korrigera förslitningar, felställningar eller missfärgningar. Tandfasaden fästs vid den slipade tandytan. Man strävar efter att spara så mycket naturlig tandvävnad som möjligt under slipningen, vilket påverkas av felställningens storlek, det önskade resultatet och omfattningen av gamla fyllningar. Livslängden för tandfasader, liksom för andra protetiska strukturer, beror på graden av egenvård, bett och diet. Behovet av tandreglering bör bedömas innan tandfasaderna monteras och tandregleringen kan minska på behovet av slipning, vilket förbättrar tandens hållbarhet. 

TANDKRONOR

En svårt skadad tand är svagare än en oskadad tand. En omfattande brist av hårdvävnad måste eventuellt korrigeras med en stark laboratorietillverkad struktur, en tandkrona. De vanligaste materialen är keramik, metall eller en kombination av dessa.

En tandkrona återställer tandens funktion, utseende och rengörbarhet.

När kronan tillverkas formas tanden så att man bevarar så mycket av den egna tandvävnaden som möjligt. Den färdiga slipningen avbildas med hjälp av en 3D-skanner eller ett reproduktionsmaterial. Den slipade tanden skyddas med ett temporärt fyllningsmaterial. Den färdiga kronan fästs på tanden med fästcement.

Tandkronan rengörs på samma sätt som vanliga tänder. Fogen mellan kronan och den egna tanden ska hållas ren för att förebygga hål i tandhalsen eller inflammation i tandköttet intill tanden. Ibland är det nödvändigt att tillverka en bettskena för att skydda strukturerna. En högklassig kronbehandling i kombination med god egenvård och regelbundna tandkontroller ger ett hållbart och långvarigt resultat.

TANDBRYGGOR

En tandbrygga ersätter tänder som saknas i tandbågen med en fast protetisk struktur. Tänderna intill tanden som saknas formas och avbildas med hjälp av en 3D-skanner eller ett traditionellt avtrycksmaterial.
Bryggan tillverkas i ett tandlaboratorium av keramik, metall eller en kombination av dessa. Strukturen omfattar tandkronor som tillverkas på tänderna intill tandluckan och som fästs vid varandra med en mellanled. Tandluckan och de slipade tänderna skyddas med en temporär brygga. Den färdiga bryggan fästs på tänderna med fästcement.

Innan bryggan tillverkas bör man granska de omgivande vävnaderna, stödtänderna och bettet.

En färdig tandbrygga kräver underhåll, precis som de egna tänderna. Vid egenvård är det viktigt att rengöra tandmellanrummen, inklusive mellan bryggan och stödtänderna. Ibland är det nödvändigt att tillverka en bettskena för att skydda strukturerna. Förutom god egenvård säkerställer regelbundna tandkontroller strukturens livslängd.

Tandreglering med membran innebär tandreglering med genomskinliga plastmembran. De är diskreta och lätta att ta bort, vilket gör dem till ett populärt och bekvämt alternativ till traditionella tandställningar. Membranen kan användas för att förbättra enskilda tänders ställning av estetiska skäl eller till och med för att korrigera bettfel. Behandlingsplanen är alltid individuellt anpassad.

Enkla tandregleringar med membran tar cirka 3–6 månader med kontrollbesök. Behandlingskostnaden bestäms av hur komplicerad behandlingen är och hur länge den pågår.

Boka tid för en avgiftsfri konsultation för att ta reda på om metoden lämpar sig för din situation.


Råkade du ut för en olycka? Om du har en olycksfallsförsäkring kan du uppsöka en valfri offentlig eller privat tandläkare i Finland, till exempel Dent Å. Försäkringen täcker tandläkarundersökningarna, nödvändiga diagnostiska avbildningar och akuta behandlingar. Syftet med olycksfallsbehandling är att återställa tänderna till deras skick före olyckan. Man upprättar en behandlingsplan och kostnadsberäkning som försäkringsbolaget ska godkänna. I olycksfallsförsäkringen anges ofta ersättningsbeloppet upp till vilket försäkringsbolaget ersätter behandlingar. Beloppet räcker ofta för att täcka mycket omfattande behandlingar.

Kom till oss så hjälper vi dig!