Yleisimmät kysy­mykset hampai­den valkaisusta

Miten valkoisiksi hampaani tulevat?

Valkaisutulos riippuu lähtötilanteesta, ja kaikki reagoivat valkaisuhoitoon yksilöllisesti. Tavoitteena on saavuttaa juuri Sinulle ominainen, luonnollinen tulos. Voimakkaastikin värjääntyneitä hampaita voidaan vaalentaa hyvin tuloksin, valkaisu voi tosin tällöin vaatia hieman pidemmän ajan.

Kuinka kauan valkaisutulos säilyy?

Valkaisutuloksen pysyvyys riippuu paljolti omista tottumuksistasi. Tupakkatuotteet sekä runsas värjäävien ruoka-aineiden, kuten kahvin ja teen, käyttäminen heikentävät valkaisu­tuloksen pysyvyyttä. Kerran valkaistun hampaan väri ei palaudu takaisin lähtötilanteeseen lukuun ottamatta runsaasti tupakoivia.

Valkaisu vaatii kuitenkin ylläpitoa, johon sisältyy hyvä kotihoito, säännöllinen hampaiden puhdistus suuhygienistin vastaanotolla sekä tarvittaessa kevyt ylläpitovalkaisu, joka voidaan tehdä 1–5 vuoden välein. Ylläpitohoito suunnitel­laan aina valkaisun jälkeisen maksut­toman valkaisu­kontrollin yhteydessä.

Miten hampaiden valkaisu tehdään?

Valkaisu tehdään käsittelemällä hampaat valkaisugeelillä, jonka annetaan vaikuttaa tietyn ajan. Käsittely voidaan tehdä joko vastaanotolla tai kotona.

Aiheutuuko valkaisusta haittaa hampaille?

Hampaiden valkaisu ei aiheuta vaurioita hampaisiin. Valkaisun vaikutusta hampaisiin on tutkittu paljon, eikä tutkimuksissa ole ilmennyt näyttöä siitä, että valkaisu oikein tehtynä olisi hampaille vahingollista. Itse asiassa valkaisu on hampaiden kannalta turvallisempaa kuin esim. happamat karkit tai virvoitusjuomat.

Onko hampaiden valkaisu turvallista kotona?

Valkaisu on tutkituilla suuhygienistin suosittelemilla aineilla turvallista myös kotona. Kotivalkaisussa käytettävät aineet ovat miedompia, joten valkaisu on hellävaraisempi hampaille. Kotivalkaisu onnistuu parhaiten laboratorio­valmistei­silla valkaisu­muoteilla, joita käytetään päivisin tai öisin noin kahden viikon ajan. Lue lisää kotivalkaisuista.

Kenelle hampaiden valkaisu ei sovellu?

Suuhygienistin kanssa voi sopia parhaiten juuri Sinulle soveltuvista valkaisutuotteista. Jos olet raskaana tai imetät, valkaisu kannattaa siirtää imetysajan yli. Hampaiden ja ikenien tulee myös olla kunnossa ennen valkaisun aloittamista, joten tarvittaessa hampaat puhdistetaan ja reikiintyneet hampaat paikataan ennen valkaisua. Valkaisutuotteet eivät tehoa paikkoihin eikä proteettisiin ratkaisuihin kuten siltoihin, kruunuihin tai laminaatteihin. Valkaisua ei suositella alle 18-vuotiaille.

KotiHammas Denta (02) 4141 100     turku(at)kotihammas.fi     Aurakatu 14 B (4. krs), 20100 TURKU